Savršena blagdanska slastica: Low-carb tiramisu!

Tko kaže da u blagdanima ne možete uživati, a da pritom ipak pripazite na unos šećera?! Ovo je jedan od meni najdražih zdravih kolača. Okus mu je toliko fantastičan da često ne uspijem stati samo na jednom komadu, pa ostatak skrivam po stanu kako bih se barem donekle suzdržala.

Recept za ovaj low-carb tiramisu ćete, potpuno sam sigurna, sejvati i iznova i iznova ga raditi i sebi i svojim ukućanima, ali i dragim ljudima.

Sastojci za biskvit:

  • 200 g bademovog brašna
  • 4 jaja, prije korištenja ih barem pola sata držite na sobnoj temperaturi
  • 30 g maslaca, prije korištenja ga barem pola sata držite na sobnoj temperaturi
  • 50 g eritrita ili sličnog sladila
  • 60 ml bademovog mlijeka
  • ekstrakt badema, po želji
  • 20 g whey proteina, okus vanilija (ja sam koristila OVAJ)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Sastojci za kremu:

  • 1 kg mascarpone sira
  • 50 g eritrita ili sličnog sladila
  • ekstrakt vanilije
  • kakao prah, za posuti po vrhu
  • 1 šalica nezaslađene crne kave

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
  3. U drugoj posudi pomiješajte žumanjke, sladilo, bademovo mlijeko i ekstrakt badema.
  4. U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke.
  5. Nježno smjesu sa žumanjcima umiješajte u snijeg od bjelanjaka pa potom polako dodajte suhe sastojke. Nemojte previše miješati da što više zadržite pjenastu strukturu.
  6. Smjesu istresite u protvan i pecite 35-45 minuta. Znat ćete da je biskvit pečen kad čačkalica kojom ga probodete bude suha.
  7. Kad je gotovo, izvadite i ohladite pa biskvit prerežite na 2 ili 3 podjednako debela dijela.
  8. Skuhajte jaku kavu i prerezane dijelove biskvita dobro natopite kavom.
  9. Sada pomiješajte mascarpone sa sladilom i ekstraktom vanilije pa smjesu podijelite na onoliko dijelova koliko imate dijelova biskvita.
  10. Na prvi dio stavite prvi dio smjese pa bogato pospite kakaom te poklopite sljedećim biskvitom.
  11. Posložite do kraja red biskvita, red smjese.
  12. Ovako gotov tiramisu stavite u hladnjak na barem 4-5 sati, da se sljube sokovi i tiramisu dobije svoju sočnost i aromu.

Uživajte i javite dojmove!

2023. © FIT-UNIT d.o.o. - Sva prava pridržana. | Pravila Privatnosti | Pravne Informacije