Proteinski cheesecake je slastica koju se ne odbija! Nikada!
Donosim vam danas recept za ovaj prefini, ukusni i kremasti kolač koji obiluje proteinima. Priprema je jako jednostavna i sve sastojke gotovo sigurno već sad imate kod kuće. Za mjerenje sastojaka sam koristila američku mjeru „cup“ pa će vam tako pisati i u sastojcima.
Sastojci za kremu:
• 3 i 1/4 cups čvrstog jogurta
• 400 grama kremastog sirnog namaza
• 6 jaja
• 1/4 cup eritrira
• 1 cup whey proteina (koristila sam Whey Premium, okus vanilija)
• 2 žličice ekstrakta vanilije
• 1/4 žličice soli
Sastojci za podlogu:
• 12 keksa (koristila sam F**king delicious Cookie, okus čoko-čip)
• 5 žlica maslaca
Sastojci za preljev:
• 1 cup zamrznutog šumskog voća
• 1/2 cup vode
• 1 žlica meda
• 1/2 žličice agar-agar praha
• 1 žličica ekstrakta vanilije
Postupak:
1. Zagrijala sam pećnicu na 160 stupnjeva, a okrugli kalup za tortu sam lagano namastila da se kolač ne zalijepi.
2. Za izradu podloge sam kekse ubacila u blender i izmiksala do krupnoga brašna. Odvadila sam 1 i 3/4 cups i istresla u zdjelu. Dodala sam otopljeni maslac, sve dobro izmiješala i pretresla u kalup u kojem sam smjesu ravnomjerno rasporedila po dnu i dobro pritisnula i poravnala po vrhu.
3. U drugoj zdjeli sam mikserom umutila kremasti sir dok nije postao pjenast. Dodala sam jogurt, eritrit, whey protein i ekstrakt vanilije pa sve lijepo umiješala, da nema grudica.
4. Smjesu sam potom istresla na pripremljenu podlogu i poravnala po vrhu. Stavila sam peći oko 60 minuta, odnosno dok krema nije prestala biti ljepljiva.
5. Izvadila sam iz pećnice i ostavila da se potpuno ohladi.
6. Kad se kolač ohladio, u loncu sam pomiješala i zakuhala sve sastojke za preljev. Kuhala sam uz stalno miješanje oko 10 minuta, odnosno dok se smjesa lagano nije stisla. Smjesu sam potom prelila preko kolača i ostavila da se hladi, prvo na otvorenom, a potom u hladnjaku barem 2 sata.
Uslast i javite dojmove!
Zorana Jagodić, prof.
Instagram: zorro_jagodic