U današnjem blog/interview razgovaramo s Vanjom Grubišić iz Pule, fitness trenericom i body-building natjecateljicom koja je ujedno i Fit-Unit zastupnica za Istru.
Iako bismo mogli o puno tema razgovarati jer Vanja ima širok spektar znanja i vještina, ovaj put ćemo se zadržati na body-building dijelu tj. na pripremnoj fazi prije BB natjecanja. Kako si se pripremala za posljednje natjecanje u smislu treninga i prehrane?
Pozdrav svima, već nekoliko godina natječem se kao natjecateljica u bodybuildingu. Posljednje natjecanje na kojem sam bila je „Arnold classic sports festival“ u Madridu na kojem sam osvojila 4.mjesto u mastersicama i 5. mjesto u seniorkama u svojoj kategoriji Bodyfitness. Za natjecanje sam se pripremala gotovo jednako kao i za svako do sada, uz naravno manje izmjene unutar priprema kako je tijelo „zahtijevalo“. Pripreme za natjecanje mi traju otprilike 3 mjeseca i naravno uključuju prilagođene treninge i prehranu kao i cardio trening. Iako oduvijek pazim na prehranu i treniram, tijekom priprema prehrana je dosta reducirana i nije kao off season.
U najmanju ruku odličan rezultat s obzirom na konkurenciju i čestitamo ti na tome! Što bi izdvojila kao najinteresantniji dio priprema…recimo prehrana tjedan prije i dan pred samo natjecanje?
Hvala vam. 🙂 Što se tiče pripreme neposredno pred natjecanje, količina hrane se smanjuje postepeno a tjedan uoči natjecanja jedem vrlo malo kuhane riže, piletine ili oslića te salatu (blitvu, špinat, tikvice, svježe krastavce i sl. ). Dakle, vrlo malo ugljikohidrata, dovoljnu količinu proteina, te minimalno ili gotovo ništa masti. Uz to pijem velike količine vode, od 6-7 litara dnevno a na sami dan natjecanja padnem na doslovno par gutljaja vode ili crne kave. Uz vodu, manipulira se i s omjerom kalija i natrija, odnosno soli a sve u svrhu hidratacije/dehidracije tijela, kako bi forma bila što bolja i „oštrija“. Dan/večer prije natjecanja kreće tkz. „punjenje“ jednostavnim ugljikohidratima i nešto masti ( rižini krekeri/dvopek, džem, kikiriki maslac, slani štapići…) koji, ako se dobro odradi, još dodatno naglase natjecateljsku formu. Na sam dan nastupa gotovo ništa ne jedem jer se kroz dan i večer prije nastupa „napunim“. Ukoliko se dogodi da čekanje do samog nastupa potraje duže nego je običaj, tada (ako ima potrebe) pojedem koju žličicu džema.
Reci nam što se samih treninga tiče, koji je plan i intenzitet van sezone i za vrijeme priprema?
Što se treninga tiče, treniram 5-6x tjedno po mišićnim skupinama a ono što vidim kao nedostatak, odnosno one skupine koje napreduju sporije, radim dva puta tjedno uz polusatni cardio svaki dan. Budući imam psića onda najradije taj cardio odrađujem s njom ili ujutro na tašte odradim Orbitrek prije posla pa kroz dan onda još šetam sa psom a pri kraju samih priprema podignem cardio trening na sat vremena.
Kao i gotovo svi natjecatelji, bez obzira na „staž“ u body-buildingu, uvijek je preporučljivo i dobro imati trenera tj. stručnjaka koji će objektivno sagledavati situaciju, savjetovati i na kraju optimalno pripremiti za samo natjecanje. Kako kod tebe to funkcionira?
Što se samih treninga i priprema tiče to prepuštam svom treneru s kojim radim već gotovo 5 godina tako da ja onako po vojnički samo slušam što mi se kaže i radim po tome. 🙂 Ne razmišljam o tim stvarima jer imam njega koji misli o svemu i na taj način mi olakšava sam proces priprema. Vrlo je bitno imati takvog trenera koji misli na sve ono što ti sam ne možeš ili ne trebaš u tim trenucima, ne samo kao trener i potpora nego i kao prijatelj. To mora biti osoba kojoj bezuvjetno vjerujete jer doslovno stavljate svoj život u tuđe ruke.
I za kraj nam reci koji su ti planovi za iduću godinu ili iduću sezonu?
Za sljedeću proljetnu sezonu plan mi je pripremati se za Europsko prvenstvo u Španjolskoj i vjerojatno još jedno ili dva natjecanja koja će se održati u toj proljetnoj sezoni.
Budući te autor ovog članka poznaje, ne sumnjamo da ćeš uspjeti u svojim ciljevima kroz predani rad i disciplinu koji te inače odlikuju. Pratimo, navijamo i čekamo te do idućeg intervjua sa medaljama oko vrata! 🙂
Hvala vam puno i dogovoreno! 🙂