Smoothie

Smoothie je zdrav napitak napravljen od sirovog voća i/ili povrća. Budući da su namirnice neprerađene, zadržavaju sve svoje nutritivne vrijednosti. Ako u napitak dodate još i superhranu poput zdravih sjemenki, bobica ili biljaka u prahu, dobit ćete pravu “nutritivnu bombu”. Ne samo da će vam takav smoothie dati energiju potrebnu za cijeli dan već ćete njime u tijelo unijeti mnoge sastojke potrebne za zdravlje i optimalan rad organizma. Dodatni bonus je ako uspijete svojoj djeci ovaj vrlo zdravi napitak prodati kao “gusti sok”! 🙂

Da li je zdravo miješati voće i povrće?

Čuli ste možda da kombinirati voće i povrće nije zdravo. No, zašto je tomu tako? To je zato što je voće lako probavljivo, dok većina povrća u sebi sadrži škrob, koji se duže probavlja. Zbog kombiniranja takvih nekompatibilnih namirnica hrana duže ostaju u želucu, što može uzrokovati fermentaciju, nadutost, plinove i ponekad zatvor.

Ali iz ovog pravila postoji jedan izuzetak, a to je zeleno lisnato povrće. Ono ne sadrži škrob i može se bez problema kombinirati ne samo sa voćem, nego i sa bilo kojom drugom vrstom hrane.

Danas vam donosimo Smoothie “Breskvica” koji ulazi u kategoriju “može svako jutro” jer je iznimno ukusan, kremast i mami svojim mirisom.

Sastojci: 

  • 140 ml jogurta
  • 1,5 šalica svježih ili smrznutih breskvi
  • 3/4 šalice biljnog mlijeka po želji
  • 1 čajna žličica cimeta
  • pola čajne žličice meda i par kockica leda

Priprema: Pomiješajte sve sastojke u blender ili mikser dok ne dobijete gustu glatku smjesu. Po želji dodajte vodu da sok ne bude pregust. Popijte odmah malim gutljajima ili spremite u hladnjak i popijte tijekom dana.

2023. © FIT-UNIT d.o.o. - Sva prava pridržana. | Pravila Privatnosti | Pravne Informacije